2013. február 27., szerda

Bemutatkozás a Wekerlén

Mindenhol kertet terveznek és magot cserélnek most már a városban és országszerte, vagy csak velem jönnek szembe állandóan ezek a programok??

Lehet, hogy annyira szűk látókörű lettem, hogy csak a közösségi kerttel kapcsolatos infókra kapom fel a fejem "A" közösségi oldal információdömpingjéből?

Lehet, de be kell, hogy valljam, élvezem nagyon. Ahogyan a a kis madárkák ficsergését, és az egyre langyosabban sütő napocska melegét is. Éled a természet.   Egy civil kezdeményezés is csírázásnak indult a telepen, amint megerősödik szívesen beszámolok róla. Addig is 2 programot ajánlok figyelmetekbe, ha balkonon, ha pedig a saját kertetekben, netán a leendő KÖZÖSSÉGI KERTBEN fogtok kertészkedni.

Pénteken a Szatyor boltjában vehettek magokat:




Szombaton pedig a Wekerlén lesz délután jó kis családi program az Átalakuló Wekerle Zöld Hajtás szervezésében. Erre a programra meghívást kaptunk, hogy a többi, szintén most "nyiladozó" kertekkel együtt bemutatkozhassunk, megismerhetjük egymást. Szerintem ez egy nagyon jó alkalom és lehetőség arra, hogy erősítsük magunkban is a kerthez tartozás élményét és SZERETETÜNKKEL IS  megteremtsük a mi újtelepi kertünket.





Jöttök velem, velünk?



2013. február 25., hétfő

Akkor most TEREMTSETEK!


Még néhány óra hátra van a mai Tízezerszeres Teremtő napból, úgyhogy kérek mindenkit, hogy lelki szemei előtt lássa már az újtelepi kertet  - akárhol is legyen az - , hogy a sok megerősítés célba érjen, és megvalósuljon a kert.

Hogy hol és hogy mikor, az szerintem a közeljövőben kiderül. 


Szerdán reggel 10 órakor az önkormányzat Építési Osztályán találkoztunk Szimoncsikné dr. Laza Margit jegyzővel és Kisné Stark Viola osztályvezetővel. Rosta Gábor a Városi Kertek Egyesület vezetője minden jogi és gyakorlati kérdésre választ adott, amiről a hölgyek a kispesti kerttel kapcsolatban rákérdeztek. Nagy munkában vannak, mert február 28-ig össze kell állítaniuk egy anyagot a közösségi kert megvalósíthatóságával kapcsolatban, ami március elején kerül a képviselő testület vagy a megfelelő bizottság elé. Remélhetőleg nemsokára kiderül. 

Ezen a biztató beszélgetésen fellelkesülve kerestem meg a Sportcsarnok ügyvezetőjét, Kincses Pétert, és akivel sikerült ma reggelre egy időpontot kapni. 

Az ügyvezető úr érdeklődve hallgatta a közösségi kerttel kapcsolatos felvetésemet, megnéztük a Rosta Gábortól kapott képeket-információkat,  és nagyon jó szolgálatot tett a kert-koordinátor házi feladatunk is. Ütős volt, mondhatom! ;) Megmutattam neki Rózner Klárival közös tervünket, amiben szerepelnek természetesen parcellácskák, kis kerti tó virágokkal, asztalok padokkal, gyerekjátszó, kerítés mellett piros bogyós gyümölcsök, gyümölcsfák és levendula, az épület mellett esővízgyűjtő és komposztáló. 






Kincses Péter nyitott az elképzelésünkre. Ő is szeretné a sportcsarnokot "közelebb hozni" a lakótelepen élőkhöz. A legelső beruházásuk egy strandröplabda pálya lenne, de egy ilyen típusú beruházás is elférne a csarnok udvarában. 

Megállapodtunk, hogy a mai segítő energiákat és a szimpátiánkat kihasználjuk, és azon dolgozunk, hogy az adottságai miatt legkevesebb beruházási költségekkel ezen a helyen valósuljon meg a Közösségi Kertünk.  Még szükség van a Fővárosi Önkormányzatnál is segítőkre, mert a földterület nagy része a főváros tulajdona, így az ő hozzájárulásuk is kell a megvalósításhoz. 

A házinkban Útilapu kertnek neveztük el a kertet. Tudjátok miért ezt a nevet adtuk neki? Mert a Google-térképet letöltve rácsodálkoztunk, hogy már neve is van annak a rövid kis útnak, ami a csarnokhoz vezet. Tetszett nagyon a név, kifejezetten jól fog állni a kertünknek is. <3 Ti mit gondoltok? 




















2013. február 24., vasárnap

Ettől kifeküdtem...


Sajnálhatjátok, hogy nem tudtatok velünk ott lenni a hétvégén a Szabad Kertműves Műhely által szervezett KERTÉBRESZTŐ Közösségi Kert-koordinátor Képzésre. Ennyi vidám, lelkes, egyfelé gondolkodó embert ritkán lehet egy helyen egy időben találni, arról nem is beszélve, hogy a csütörtök estéjüket és az egész szombati napjukat is tanulásra szánták. A megkapott okosságoktól pedig szó szerint kifeküdtünk... :D

De kezdjük az elejéről. Mi is kell egy sikeres, jól sikerült képzéshez? Először is 4 fantasztikus nőszemély, akik olyan tudás birtokában vannakés olyan személyiség, akik elvarázsolják a környezetüket, bárhol is legyenek.

Szabó Ági tájépítész, a Kalapos Környezettudatos Közösségfejlesztő Egyesület egyik alapítója. Az egyesület 2008-ban jött létre. 2010. szeptemberétől  rendszeresen szerveznek közösségi programokat a IX. kerületi ZACC-ban. Ági tervezőként és közösségi kertészként is részt vett az Első Kis-Pest Kert életében, programjaiban.

Keszthelyi Zsuzsi a Védegylet munkatársa, a Grundkert-koordinátor. Szerintem nyugodtan mondhatjuk Zsuzsira hogy a Grund tyúkanyója, mert a nyugalmával, csendes megfontoltságával és vidámságával sikerülhetett egy oázist és egy csapatot szerveznie a VIII. kerület kellős közepére. És ez valljuk be nem kis teljesítmény.

Cseperkálóné Mirek Barbara ökológiai szemléletű kertészmérnök, növényorvos, a  Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Kisérlei telepét vezeti Péterimajorban. Feladata, hogy az ökológiai gazdálkodás szabályainak és előírásainak megfelelően irányítsa az aktuális munkálatokat. Kertésznadrág és bakancs helyett szuper nőiesen és tüneményes  mosollyal kápráztatta el a résztvevőket.

Tracey  Wheatley angoltanár, a Zöld Hajtás-Klímabarát Wekerle közösségszervezője. Zseniális magyar tudással, higgadt természettel, kedves akcentussal és jobbnál jobb játékokkal tette interaktívvá a programot.


A H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ. (  1085 Budapest, Horánszky utca 13. ) egészen gyönyörű, a  napokban átadott intézménye szép környezetet biztosított a képzésnek.






Biztató és lelket melengető érzés, hogy csak Budapesten van jó néhány szervezet és magánszemély, akik hol előrehaladottabb formában, hol még csak gondolatcsírákkal a fejükben, de foglalkoznak egy közösség és a hozzá kapcsolódó kert szervezésével, létrehozásával. Tracey játékos formában összeismertetett bennünket, aztán Zsuzsi és Ági megismertetett minket a közösségi kertek formáival, és belecsaptunk a kert tervezésbe. Ki-ki a maga megálmodta kert tervezésébe. És csak azért,  hogy biztosan csak a leendő közösségi kertünkkel tudjunk csütörtök éjszaka és pénteken foglalkozni :) , ezért házi feladattal is elláttak minket: szombatra mindenki tervezze meg az Ágitól hallott kertépítési elvek alapján a saját közösségi kertjét. Csütörtök este el is döntöttük a hazafelé úton, hogy melyik területtel fogunk foglalkozni. ,
A lelkesedésünk addig ragadtatott minket Klárival, hogy képesek voltunk a péntek reggelünket és a késő esténket arra szánni, hogy letöltsük-lelépjük-lefényképezzük-lerajzoljuk-kitaláljuk-megtervezzük-lelki szemein előtt LÁSSUK a KERTET. Barbara is kiadta a szombati házit: földmintát hozni a tervezett kertből. Ugyan a leesett hó kicsit megnehezítette a dolgomat, de természetesen teljesítettük a feladatot. Hála Rózner Klárinak, meg is lett örökítve, ahogy a hó alól kanállal kaparom ki a célra szánt befőttes üvegbe a havas földet.





Szombaton folytatódott az inspiráló információk tömkelege. Klárival olyan lelkesen adtuk át a szépen-színesen megoldott házinkat, hogy mi prezentáltuk, egy helyzetgyakorlat formájában elő s adtuk a kerttervünket.




Elméletben és gyakorlatban kertészkedtünk, játszottunk, csapatot építettünk és inspiráltuk egymást. 

Klárival nagyon sok szükséges és segítő információt kaptunk az oktatóktól és a többi résztvevőtől ahhoz, hogy tovább folytassuk az Újtelepi Közösségi Kert szervezését.





És még valami: kiderült, hogy jó minőségű földmintát vittünk Újtelepről, de hogy honnan, és hol lesz a kert, az remélhetőleg nemsokára kiderül. 

Már csak azért is, mert adós vagyok még a szerdai, önkormányzati megbeszélés részleteivel.








2013. február 17., vasárnap

Kertszervező kerestetik

Csak közeledik már a TAVASZ. A Sósmocsár utcában minden reggel olyan madárcsicsergés van, hogy felvidul a legálmosabb reggeli-beszerző is, bármilyen korán megy a boltba.
A kert ügyében is végre mocorgás van, ha szerencsénk lesz, akkor szerdán jutok személyes információkhoz, és remélhetőleg biztató infókkal tudok szolgálni. 
Ide kapcsolódik az OPTIMIZMUS JEGYÉBEN, hogy meghívást kaptam Keszthelyi Zsuzsitól, a Grundkert megálmodójától és szervezőjétől egy KÖZÖSSÉGI KERT KOORDINÁTOR-képzésre

Természetesen kapcsiból igent mondtam, mindent tudni szeretnék, mire a mi kertünkkel kell foglalkozni. 2 embert tudok magammal vinni, így egy hely Klári mellett még kiadó.

A képzés önköltséges, 3000 Ft, amit az első foglalkozáson kell befizetni.

Helyszín: 1085 Budapest, Horánszky utca 13.  H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ.

Időpontok: 2013. február 21. csütörtök 16-21 óra
                 2013. február 23. szombat 9-18 óra

Egy estét és egy szombatot kell feláldozni az életünkből, de amit kapunk, az jó alap lesz a kert szervezésekor. 
Nagyon örülnék, ha jelentkezne olyan lelkes panelben lakó, aki szívesen segítene aztán a célegyenesben a kert megszervezésében, működtetésében. 
Sok mindenben okosodhatunk ezen a 2 napon: kerttörténetet, kerttípusokat ismerhetünk meg, tanulhatunk tervezést térben és időben, alapvető kertészeti ismereteket egy közösségi kertben, dióhéjban marketing és pénzügyi ismereteket, és ha valakiből hiányozna a közösségszervezés, hát azt is. 

Akiktől tanulunk:

Szabó Ágnes tájépítész, aki részt vett az Első Kis-Pest Közösségi Kert tervezésében 
Keszthelyi Zsuzsi civil szervező, Grundkert koordinátor, 
Cseperkálóné Mirek Barbara ökológiai szemléletű kertészmérnök, növényorvos, Péterimajor Corvinus Egyetem Tangazdasága, tudásával segítette a Kis-Pest Közösségi Kert munkáját 
Tracy Wheatley közösségszervező a Wekerle telepről, Zöld Hajtás


Szuper névsor, Zsuzsi kivételével a környékünkön laknak, és kiváló képviselői szakmájuknak. Nagy öröm lenne, ha a mi kertünk megvalósításában is részt vennének!


Szóval van kedve még valakinek eljönni velünk a képzésre? ;)

Facebook meghívót itt találtok:
http://www.facebook.com/events/367270170046902/



Ha kérdésed van, vagy már csak az a kérdés, hogy hogy jövünk haza este 9 után csütörtökön a képzésről, akkor csak jelentkezzetek, megoldjuk! ;)




2013. február 11., hétfő

Hol legyen a Közösségi Kert?

Sikerült néhány nyúlfarknyi videó-felvételt elkövetnem az eddig ötletként felmerült, vagy lehetséges területekről, ahol akár meg is valósulhatna a kert. Kicsit zajosak a felvételek a nagy szél miatt, ez ne zavarjon benneteket a látványban és a gondolkodásban: szerintetek melyik legyen a befutó?

Az első ötlet és máig is legideálisabbnak tartott terület a Sportcsarnok bekerített, kihasználatlan és igen elhanyagolt udvara lenne.Zeusz éjjel-nappal vigyáz az épületre és az udvarra, néhány jó szóért, simogatásért és finom falatért biztosan a kertet is megvédené a kellemetlen látogatóktól.
A soroksári Sportcsarnok udvara

A második legideálisabb a Szent László utca, Őrgébics utca, Kiskócsag utca és Ördögszekér utca által határolt üres terület. Közel 20 éve meredeznek a betonvasak a földből. Az akkor még rendezett kerítés mára  meg-megszaggatódott, életveszélyes lehetőséget kínálva az arra csellengő gyerekeknek a vasak és lebetonozott alapok között. Ha sikerülne a területet "betonmentesíteni, az egyik legjobb hely lehetne a kert számára. Rendezett, szép környezete - az állandóan rendben tartott játszótér és a Fatimai templom - biztosan nagyon örülne, ha üde zöld kertecskékre és vidám, közösséget építő emberekre tekinthetnének. ( ahh, milyen költőien fogalmaztam... XD )
"Fantom" terület a templom oldalában

A lakossági fórumon Kovács Attila képviselő úr első ötlete a Dinnyehegyi és a Hrivnák Pál utca közti terület volt. Az ide tervezett extrém-játszótér gondolata igen erősen borzolta a Pistahegyi úton élők idegeit, remélhetőleg a csendes műfajhoz tartozó kertészkedés ellen nem lesz kifogásuk. Ha megépülhet itt a kert, mert kiderült, hogy nem túl ideális az alatta húzódó vízvezetékek és nyomócsövek ( meghibásodási lehetősége ) miatt.
Extrém játszótér vagy Közösségi Kert


Már Eperföld utcának hívják, ám most még kutyasétáltató rész, amit ha csak ideiglenesen is  - a terület valamikori utcanyitása és az ide tervezett házak megépüléséig- megfelelő környezete lenne a szépen és gyorsan épülő református templomnak.
Eperföld utca




Van még ötletetek? Hol lehetne a kert? Segítsük javaslatainkkal a Képviselő Testületet döntésükben.






2013. február 4., hétfő

Kert vagy nem kert 2.


 A helyi újságban is olvashattuk a Képviselő Testület üléséről készült beszámoló végén, hogy a tagok támogatták az ötletet, ami azt jelenti, hogy az Önkormányzat megfelelő osztálya megkapja feladatként, hogy nézzen utána a megvalósítás lehetőségének.
 Kovács Attila képviselőn keresztül megkeresték Rosta Gábort, hogy kontaktokat kérjenek a kispesti kert szervezésében és létrehozásában aktívan résztvevő emberekhez. Reményeim szerint a kapcsolatfelvétel el is indult, de mivel nem sokkal később "kitört" a nagy téli szabadságolás, jöttek az ünnepek, így a kert ügye is mintha téli álomba merült volna.

Néha hó, néha egy kis fagy, aztán eső fedte be az ötletet. Attól tartottam, hogy teljesen elfagy a kis kert-csíránk a zord időjárásban, de ahogy átléptük az új év küszöbét, mintha életre kelt volna minden érdeklődő, és sorban jelentkeztek, hogy mi a helyzet a kezdeményezésünkkel.

 Ennek örömére kerestem meg írásban a telepi képviselőnket. Írásos válaszából kiderült, hogy a Képviselő Testület januári ülésén megszavazták, hogy FEBRUÁR 28-ig kell a hivatal megfelelő osztályának kivizsgálnia, hogy Soroksár-Újtelepen melyik terület lenne jó és alkalmas egy Közösségi Kert létrehozásához.

 Itt tartunk. Amilyen gyorsan száguldanak a napok, úgy lesz két szempillantás után tavasz, és már itt lenne az ideje, hogy az érdeklődőkkel elkezdjünk készülni - ha máshol nem is, de fejben - a palántázásra, vetésre.
 A Grundon már múlt vasárnap megtartották az első idei találkozót: egy jó kis terefere közben magcserét is tartottak, és elkezdték tervezni a tavaszi ültetéseket. És szépen lassan ismét alakult, erősödött és fejlődött a közösségük.

Ez Újtelepre is ráférne, igaz?

 De hol lesz a kert???

2013. február 3., vasárnap

Kert vagy nem kert?


Január, február, itt a nyár? Meglehet, mert tegnap a maci nagyon élvezte a langyos tavaszi időt, a madarak csicsergése már egészen a tavaszt idézte. Ma ugyan havas esőre ébredtünk, aztán egy kicsit esett is a hó, de délutánra a hideget hozó borzongató szelek elfújták a felhőket, és kisütött a nap.  Csak jön az a rügyfakasztó, megújító tavasz! Ideje készülődnünk is, mert remélhetőleg Újtelepen is megvalósulhat a fővárosban már több helyen is sikert aratott, nagy népszerűségnek és média-felhajtásnak örvendő KÖZÖSSÉGI KERT. 

Honnan indultunk? Szeptember elején egy maroknyi lelkes újtelepi csapat részt vett a Corvinus Egyetemhez tartozó Péterimajorban megrendezett Bionapon. Itt találkoztunk először személyesen Rosta Gáborral, a Városi Kertek Egyesület elnökével. Olyan szeretettel és lelkesedéssel mesélt az Első Kis-Pest Kertről, hogy azonnal megfogalmazódott bennünk: ilyet szeretnénk Soroksár-Újtelepen is!!  Az ötlet futótűzként szaladt végig a telepen, nagy szurkolótábort hozva létre a panelekben lakók között. Önkéntes és segítőkész érdeklődők plakátozása, személyes meghívások, szervezkedés, sok és sokféle segítség után szeptember 27-én lakossági fórumon tartott Gábor a Török Flóris Általános Iskola ebédlőjében.  Vetítéssel egybekötött beszámolója a kispesti tapasztalatokról. szólt.

Minden résztvevő elvarázsolódott már a fényképek alapján, még ha látták volna élőben is azt a dzsungelt, amit 26 lelkes család az önkormányzat támogatásával létrejött volt kutyafuttató helyén létrehozott...  A meghívott képviselők közül Preklerné Marton Ilona és Kovács Attila is úgy ítélte meg a beszámoló után, hogy a kezdeményezés nagyon jó, támogatásukról helyben biztosították a fórumon résztvevőket. Kovács Attila képviselő a Képviselő-testület ülésén is ismertette a Közösségi Kert ötletét, amit a tagok támogattak, így elkezdődött a kertünk élete, legalább is ötlete az Önkormányzaton belül.

Ez volt 2012. novemberében.

Mi történt azóta?